Jak na rozmístění reprosoustavy

0
6694

Představte si následující situaci. Po dlouhých peripetiích jste si konečně vybrali to správné domácí kino a odpovídající soustavu reproduktorů. Dopravili vám ji domů a před vámi vyvstává problém. Jak vlastně reproduktory rozmístit, aby bylo dosaženo dokonalého prostorového zvuku. To je přeci vaším cílem.
Vězte, že vlasy vám z toho na hlavě vstávat nemusí. Ona to žádná extrémně složitá věda není. Pozor ale! Pokud pokazíte jakoukoliv maličkost, bude vás nekvalitní a ne dokonale věrný zvuk natolik štvát, že si budete nákup reprosoustavy ještě dlouho vyčítat. Myšlenky o správném zapojení se stanou vaší noční můrou.

Stačí se však soustředit na několik základních prvků, velmi pečlivě je provést a máte vyhráno.

Samotné umístění jednotlivých komponent je naprosto klíčovým atributem, který bude určující pro věrnost výsledného zvuku. Řídící jednotku (zesilovač) umístěte co nejblíže k televizoru. Má to své praktické výhody. Když už totiž míříte ovladačem na televizi, je příhodné na stejné místo zamířit i při ovládání zvuku.

CENTRÁLNÍ REPRODUKTOR SKUTEČNĚ UPROSTŘED

Dostáváme se k reproduktorům. Jejich srdce tvoří centrální reproduktor. Jeho místo je na milimetr přesně vprostřed televize. Vedle ní patří dva přední reproduktory, jeden pravý a jeden levý. Dbejte na jejich dostatečnou vzdálenost od televizního zařízení. Vytvoří se tak co nejvěrnější zvukový efekt.

5TI, 7MI KANÁLOVÁ SOUSTAVA? ZAPOJÍME VŠECHNO

Umíme počítat, máme tedy rozmístěné již tři reproduktory. Dále záleží na tom, jaký počet kanálů obsahuje vaše soustava. Nebuďme troškaři a předpokládejme alespoň 5ti reproduktorový systém. V tom případě přijdou dvě zbývající reproduktory na úroveň místa, na kterém při sledování televize budete sedět. Není nutné dodávat, že je umístíme po jeho obou stranách, a to ideálně takovým způsobem, aby byly od sledujícího stejně vzdáleny. Zajdeme-li do ještě většího počtu a budeme uvažovat 7mi kanálovou soustavu, dva poslední reproduktory naleznou své místo za sedačkou. Jejich umístění se řídí obdobnými pravidly, jako levý a pravý reproduktor vedle televize.

NEZAPOMEŇTE NA KABELY!

Tím bychom měli rozmístění hotové, dbát je však zapotřebí na několik dalších věcí. V první řadě to jsou kabely. Bez by nám pochopitelně celá soustava byla zbytečná. Jedná se především o jejich délku, která musí být dostatečně dlouhá. Neexistuje nic horšího, než když se při zapojování dozvíte, že vám kabely prostě nestačí. Druhou stránkou věci je estetika. Nechcete přeci, aby se vám kabely válely uprostřed obývacího pokoje. Ideální je vést je při okraji stěny, kde jdou schovat pod lištu.

Pozor si dejte také na doporučovaný odstup jednotlivých reproduktorů od zdi, jehož minimum je vyčísleno na 30 cm.

Na závěr vám již nezbývá nic jiného než se pohodlně usadit, udělat popcorn, vybrat svůj oblíbený film a nechat se unést luxusem prostorového zvuku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno