Gramofony jsou opět v módě

0
3693

Ještě před pár lety to vypadalo, že je s gramofony amen, a nahradí je modernější radiomagnetofony a později CD přehrávače. Dnes se ale nestárnoucí gramofony opět těší velké popularitě.
S tím se pojí i rostoucí výroba desek. Není nad to, poslechnout si svého oblíbeného interpreta na vinylové desce.

Prodej desek stále roste

Zatím co prodej CD celosvětově klesá, prodej desek stoupá. Například v Americe se jich v roce 2009 prodalo 2,8 miliónů. V současné době se jich prodává téměř 6 miliónů ročně. Ve většině obchodech a bazarech můžeme najít velkou nabídku gramofonových desek. Prodávají se nejen staré, ale i nově vyrobené. Jsou dražší než CD a za staré desky utratíte pravděpodobně i několik tisíc. Jen pro zajímavost, jednou z nejdražších desek na světě je singl God Save the Queen od kapely Sex pistols, který se dá, podle magazínu Record Collector, prodat za 375 000 korun.
Dalším vzácným vinylem je například singl Please Please Me od The Beatles, který má cenu přibližně 187 000 korun.
Tou ale opravdu nejdražší deskou je singl In Spite of All the Langer z roku 1958 od The Quarry Men (skupina, která předcházela The Beatles). Tento singl má v současnosti cenu asi 7,5 miliónů korun. Existuje totiž jen jediná kopie, kterou vlastní Paul McCartney.

ČR jako velmoc v gramofonovém průmyslu

V roce 1948 byla v Loděnici u Prahy založena továrna na gramofonové desky – Gramofonové závody. S nástupem magnetofonových kazet zájem o desky upadal a závody svojí výrobu ukončily. Avšak v polovině 21. století zájem vzrostl. V Loděnici tak oprášili své staré stroje a opět zahájili výrobu.
Dnes firma pod názvem  GZ Digital Media, a.s. vyrábí průměrně 30 000 gramofonových desek denně. Za rok je to pak přes 10 miliónů. Největším odběratelem je Amerika, kam se vyváží 10 tun desek týdně.

Předním výrobcem samotných gramofonů je u nás známá firma SEV Litovel, s.r.o., která s výrobou začala již před 50 lety jako státní podnik Tesla Litovel. Společnost vyrábí kvalitní gramofony řady Pro-Ject. Za rok 2012 přesáhla hranici 50 000 prodaných kusů, čímž se stala největším výrobcem v Evropě.
Na začátku roku 2015 se počet vyrobených kusů vyšplhal až na 96 000! Důkazem kvality je i to, že gramofon Pro-Ject 6 PerspeX získal Cenu pro nejlepší gramofon za sezonu 2009-2010, kterou udělila mezinárodní organizace EISA.

Nejdražší gramofon na světě

Dnes máme na výběr z široké škály gramofonů od různých výrobců. Jaké jsou ale ty nejluxusnější? Nejdražším gramofonem současnosti je Reference II od švýcarské firmy Goldmund. Jeho cena je odhadována na 7,2 miliónů korun. Je tak náročný na výrobu, že firma produkuje pouze jeden kus ročně. Druhým nejdražším je Artus FMD od německé firmy Transrotor, kterou zná každý opravdový hudební fanoušek. Tento gramofon má hodnotu 4 milióny. Jeho váha je neuvěřitelných 220 kg a výška 122 cm.

Nejbizarnější gramofony na světě

Už jste někdy viděli gramofon ze dřeva a papíru? Ne? Jeden takový si vyrobila studentka  Livia Ritthaler z Londýna. Celý je vyroben pouze ze dřeva a papíru a je nutno ručně otáčet desku, aby hrála. Jde tedy spíš o design než o funkčnost.

Dalším zvláštním kouskem je gramofon ze sekvoje od společnosti Audiowood. Je vyroben z již použitého dřeva, které se nejčastěji bere ze starých rybářských lodí.

Do třetice tu máme gramofon z lega od jihokorejského stavitele, který si říká Harayobi. Gramofon se skládá z více jak 2 000 kousků lega a je plně funkční!

Existuje také kamenný gramofon. Je to upravený gramofon Lenco, který je namontován na kusu naleštěného mýdlového kamene. Jedná se o kousek soukromého sběratele z Německa.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno