V naší nové rubrice Frequently Asked Questions (nejčastěji kladené dotazy) si dnes řekneme něco málo o čerstvě vydané novince stereo receiveru Onkyo TX-8390

Oplatí se za 23 990,- Kč? Je opravdu lepší než TX-8270? A jestli ano, tak v čem? Není toho málo, takže si otevřete lahvinku dobrého vína a hezky se usaďte…

  • Výkon TX-8270 je 2 x 160W při 6 Ohmech, zato TX-8390 nabídne krásných 2 x 200W
  • Tuto skutečnost jen podtrhuje max. příkon obou přístrojů 260W vs. 340W, to je celých 80W ve prospěch TX-8390
  • Všichni víme, že nejde jen o výkon, ale důležité jsou i převodníky starající se o kvalitu zpracování signálu. Zde opět lehce ztrácí předloňský model, který má v sobě 32-bitový AK4438, zatímco TX-8390 používá AK4458, které zvládají vyšší rozlišení DSD256.
  • Když se bavíme o těch střevech, je dobré podotknout, že to celé není jen o výkonu a převodnících. Vnitřní ústrojí také doznalo jistých změn – vysokonapěťový nízkošumový transformátor byl přepracován a použity byly nové kondenzátory o kapacitě 10 000 μF
  • Starší model neměl ani tranzistory s duálním výstupem na každý kanál, které rychle dodají nutný proud

  • Že by to už stačilo? Ani náhodou! Přeci nemůžeme opomenout ani nový anti-rezonanční extrudovaný hliníkový chladič nebo HDMI s kratšími signálovými cestami snižující šum
  • A kde se to tam všechno vlezlo? Jednoduše, mrkněte na rozměry a hmotnost – Onkyo TX-8270 (Š x V x H): 435 x 149.5 x 329 mm a hmotnost 8,7 kg. Onkyo TX-8390 (Š x V x H): 435 mm × 174 mm × 383 mm a 11,8 kg.

A jedeme dál…

  • Nový model přichází s čím dal tím více žádanou podporou Airplay 2
  • Nově si bude Onkyo rozumět i s asistenty jako je Google Assistant nebo Alexa
  • Předplatitelé služby Tidal budou nadšeni, protože TX-8390 má HW dekodér MQA (Master Quality).
  • Jakoby se zdálo, že výrobce nechtěl nic podcenit tak do TX-8390 nainstaloval ke všemu kalibraci AccuEQ Stereo + Subwoofer EQ. Technologii, kterou dříve oplývaly pouze jejich A/V přijímače.
  • Pokud vás někdy předtím zlobilo Wi-Fi připojení, nově by tomu tak být nemuselo, k tomu tu je nová Wi-Fi konektivita splňující nejnovější standard 802.11ac (2×2 MIMO) 5 GHz/2.4 GHz.
  • Když jsme u toho bezdrátu, na řadu přišel i nový bluetooth modul ve verzi 4.2, který nabídne vyšší rychlost i spolehlivost.
  • A co konektivita? Může se zdát, že zůstala v podstatě stejná, ale něco málo se změnilo, a to málo je vlastně dost. Místo 4 HDMI vstupů, jich tu máme rovnou 6 a k tomu 2 výstupy. Díky druhému HDMI výstupu (SUB/ZONE2) jste schopni hrát stejný zdroj videa do dvou různých zařízení (TV, projektor) zároveň, nebo dokonce hrát dva různé zdroje  (týká se vstupů HDMI 1, 2 a 3) do dvou různých koncových zařízení zároveň.
Zadní strana Onkyo TX-8390
Zadní strana Onkyo TX-8270
  • Přestože si většina z vás toto zařízení bude kupovat zejména kvůli zvuku, sluší se zmínit jaké obrazové technologie jsou k dispozici. 4K/60 Hz, 3D, BT.2020, Dolby Vision, HDR nebo HLG je už taková klasika. Za zmínku stojí snad jen HDR10 a ochrana HDCP 2.3.
  • Takovou třešničkou na dortu je pak velice zajímavá funkce „Personalizovaného poslechu“, kdy si můžete přednastavit až 4 vstupy, které pak mohou mít rozdílnou počáteční hlasitost nebo zvukový režim.

Tak co? Přesvědčili jsme Vás? No pokud si stále nejste jisti, pořád se můžete zastavit k nám do studia Na Slanici 444 ve Zlíně. 😉

4 KOMENTÁŘE

  1. 1) zadni usb umoznuje pripojeni externiho hdd a appkou ovladam jak hudbu na nem tak i video?
    2) Umoznuji hdmi pruchod signalu i pri vyplem zesaku? ( Proste kdyz si budu chtit pustit film jen do tv a ne pres zesak)
    Diky za info

  2. Dobrý den, zadní i přední USB jsou určeny pro přehrávání hudby ve formátu .mp3, .flac, apd. Stereo ani AV receivery neumožňují přehrávat video. K tomu jsou určena jiná zařízení jako blu-raye, NAS servery nebo jiná multimediální zařízení jako ZIDOO z naší nabídky: https://www.l-e.cz/catalogsearch/result/?q=zidoo Jednotlivé formáty sa další informace k USB vstupům naleznete v manuálu na straně č. 49: https://www.it.onkyo.com/downloads/3/5/1/9/8/Manual_TX-8390_En.pdf Pokud jde o druhý dotaz, ano, tato funkce u receiveru je a říká se jí HDMI Standby Through. Ta je popsána na straně č. 89. Pokud jde o přístroj samotný, situace je taková, že není skladem ani u výrobce a čekáme na dodání, které se kvůli nynější situaci s koronavirem trochu protáhne. 🙂 S pozdravem Jakub Schüller

  3. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali se dají k TX-8270 připojit reproduktory se zvlášť vyvedeným vysokotónovým a středobasovým reproduktorem v rámci jednoho sloupu (Polk audio s55e). U reproduktorů jsou i svorky, nicméně by mě zajímalo, zdali se dají zapojit samostatně a jakým způsobem. Děkuji.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno