Uživatelská recenze mikrosystému – Onkyo CS-N775D

10
11747
Onkyo N775d

Hi-Fi audiosystémem Onkyo CS-N775D

Protože jsem nikde dosud nenašel žádný test ani odbornou recenzi na uvedený přístroj, který mě svým provedením, výbavou i zvukem zaujal, rozhodl jsem se pro poněkud detailnější popis a vlastní hodnocení, které snad i jako recenze také jiným zájemcům může posloužit. Navíc jsem si tu či tam dovolil menší srovnání, pokud jde o nižší, ale stále vydařený model CS-N575D.

Provedení a konstrukce Onkyo  CS-N775D

Vnější:

Provedením se jedná o mikro či mini-systém, který může se svými reproboxy mnohým, pokud jde co do velikostí vyhovovat i v běžných bytových podmínkách. Celkové šasi bytelně kompletně provedeno včetně čelního hliníkového panelu i jeho ovládacích prvků (nikoli z PVC jak je tomu u lacinější 575 vrze) působí dizajnově jednoduchým avšak čistým dojmem. Všechny konektory i ovládací tlačítka jsou kvalitně, úhledně a dobře rozvržena. Repro výstupy mají řádné masivní šroubovací svorky. Celkové barevné provedení přístroje je nabízeno jak v černé tak stříbrné barvě. Jedná se o nejvyšší model řady CS-N375 a 575 blízký i typu 755 nebo 765 s bohatou výbavou včetně možností WiFi příjmu. Minisystém se většinou dodává s doupásmovými kvalitními reproboxy, stavěnými na 40 W v nominální impedanci 4 Ohmů, výjimečně také v lacinější verzi CR-N775D – samostatně bez reprobeden. Na své malé rozměry š. 21,5cm, v. 11,7cm, h. 29,5cm má tak své nároky pouze co do hloubky.
Váhově bez reprobeden 2,7kg. Repro 17x28x26 cm váhově 4,3kg, (výškač 3cm, bas 13cm N-OMF) Dálkové ovládání (DO) 5x18cm.

   Přední panel:

Přestože jde o mikrosystém, na své malé rozměry obvyklé pro mini věže, přístroj hned na první pohled zaujme předním dominantním prosklením, které nabízí uvnitř na svém displeji s úhlopříčkou 75mm neobvyklý komfort, pokud jde o množství údajů i jejich přehlednost. Přední panel kromě šuplíku CD mechaniky, USB vstupu a sluchátkového výstupu nabídne všechna potřebná tlačítka a ovladače, takže všechny základní a obvyklé funkce jsou zde zastoupeny. Z nich dominuje velký podsvícený knoflík volume (u 575 bez podsvícení), který funguje v rozsahu od 0 – 50 kroků a pokud ho ovládáme ručně, není třeba obav, že ho přetočíte. Pokud jde o sluchátkový výstup, počítejte spíše se standardní než profesionální zátěží. I běžná kvalitní sluchátka ovšem od 16 – 32 Ω budou znít také slušně. Mnozí by ovšem jistě uvítali přední mini jack pro AUX, který i mi zde výrazně schází. Na předním panelu není také žádná kontrolka indikující pohotovostní stav.

   CD mechanika:

CD nosič do mechaniky, která vyjíždí téměř na doraz, lze vkládat úplně snadno. Všechny ovl. funkce probíhaly standardně. Mechanika načítá rychle a tiše, dokonce vezme i nějaká škrábnutí. Větší zátěže dosud nezkoušeny. Nedovedu proto posoudit nakolik a zda vůbec je mechanika kvalitnější oproti nižší 575 verzi. Přehrávání je samozřejmě možné ať již v obvyklém pořadí tak formou opakování nebo pořadí náhodném.

Zadní panel:

Nabízí kromě dvou WiFi antén, sadu vstupů a výstupů, které uspokojí většinu uživatelů. Dva digitální, jeden linkový, IR, anténní a ethernetový vstup. Navíc je zde oproti 575 verzi především USB vstup (1A), který lze víceúčelově využít nejen pro HDD disk i s HIR nahrávkami, ale připojením PC provádět úkony na síti i dalších přípojných discích. Vstup pro IR terminál můžete využít ke spárování s obdobnými Onkyo přístroji. Výstup jednou stereo linkový a mono pro subwoofer. Pokud jde o anténní DAB vstup jistě by v dané cenové kategorii potěšilo, kdyby příslušenstvím byla i přiložená anténa, kterou tak musíte dokoupit.

   Dálkový ovládač (DO):

Je svými tlačítky uspořádán vcelku jednoduše a přehledně ač časem popisky a symboly jak je obvyklé vezmou za své. To co je ovšem příjemné je schopnost šíře spektra DO.
Ovladač si poradí s ovládáním proti přístroji i v úhlu kolem 170 stupňů, nemluvě o tom, že je schopen brát signál i díky odrazům od stěn či nábytku což se mi pohodově dařilo i ze 7m. Nesmí mít ovšem zastíněnou cestu k displeji. Na druhé straně překvapí absence tlačítka pro otevření mechaniky. Ovšem tak či onak vkládání disku nás stejně přinutí jít až k přístroji, takže žádná škoda. Ovladač jinak disponuje přehledně veškerým ovládáním všech prvků přístroje. Větší výhradu mám ke konstrukční absenci jednotlivých tlačítek pro menu nabídky u konkrétních položek ve formě vždy daného tlačítka pro CD, Tuner FM, USB, Line In,… Nelze tedy konkrétní volbu v menu provést přímo z DO. Tak se musíte jediným ovládacím tlačítkem vždy v menu proklikat až na požadovanou položku, což je dosti nepohodlné. Držení dálky i ovládaní je jinak pohodové.

Vnitřní:

Vnitřní uspořádání součástek a tištěných spojů je celkem na malý prostor přehledně, řádně a vskutku i úhledně a čistě provedeno, místy také nad sebou. Výrobce použil zdroj pro menší výkon, který udává na 36W při 230V a v pohotovostním režimu 0,5W.

   Zesilovač:

Přístroj je osazen zesilovačem schopným dle specifikace dodávat trvale 2x40W při 4Ω což sice není na veliké prostory, ale běžných 5x4m ozvučíte zcela bez problému a ještě s dostatečně velkou rezervou. Na daný zesilovač si ovšem Onkyo činí svým patentem zvláštní nároky, protože jde o speciální třístupňové pulzní provedení – Bitstream, poskytující při svém výkonu vysokou přesnost zpracování při nízkém zkreslení, právě u tolik potřebné kvality pro vysoké rozlišení v Hi-Res, napodobující navíc analogový průběh zesílení.
Dává tušit, že nejde o řádově běžné zařízení, jak známe a snad se v budoucnu o daných kvalitách dovíme ještě více včetně porovnatelných naměřených údajů.

   D/A převodník:

Asahi Kasei AK4490 (pracující v 768 kHz/32-bit) zde nabízí zpracování signálu až do dnes požadovaných 192kHz při 24bit. což je dalším příjemným nadělením známé značky svou kvalitou. Přestože existují ještě lepší DA převodníky i tento jistě potěší a rozdíl je vskutku slyšitelný.

Jiné informace k provedení:

Výrobce se sice na jedné straně chlubí vymoženostmi použitých technologií, ovšem jaksi podstatně chybí bližší konkrétní specifikace naměřených hodnot. Oproti jiným modelům tak ve specifikaci nenajdete údaje poměru signálu k šumu v dB ani bližší rozsah kmitočtové frekvence, jak u zesilovače, tak CD mechaniky ani FM rádia, případně odstup rušivých napětí a to se týká i DAB radia. Podobně strohé a jen základní informace se týkají i harmonického zkreslení, které se celkově omezuje pouze na výstup u zesilovače při 2x40W/4Ω a to, nepříjemně vysokou hodnotou 10% na 1kHz.
Pouze takto uváděné hodnoty mi přijdou postačující jen u zvukově obyčejných systémů. Snad se bližší hodnoty objeví později od někoho, kdo provede podrobnější měření a prozradí tak o přístroji trochu více. Je však i pro mne otázkou, nakolik až brát vážně dané údaje specifikace ve spojení s kvalitou zvuku, pokud se pohybujeme cenově kolem 20 000,- Kč. Podobně zmíněné vyšší harmonické zkreslení se totiž objevuje i u podstatně dražších přístrojů (např. Pioneer NC-50DAB). To co ovšem pokládáme ve výsledku za důležité je, jaký je konečný zvukový projev, který nás z toho všeho zajímá nejvíce.

Výbava

V současnosti se jedná o nejlépe vybavený model ONKYA. Mikrověž disponuje snad vším, co vás napadne a na vás již jen je co chcete právě využít.

Internetové připojení:

   Vzduchem:

WiFi – zadní dvě antény 5 GHz/2,4 GHz umožňují dobrý příjem v prostoru domu či bytu s možností kontroly vyobrazení síly signálu na předním displeji. Není tedy nutné klasické připojení kabelem.

   Kabelem:

Mimo WiFi lze připojení na internet. síť provést i standardně pomocí kabelu a k tomu určené zadní zásuvky LAN. I zde je na panelu zobrazena síla signálu.

Tuner ve třech variantách:

   FM – rádio s RDS:

Ladění stanic je možno buď ručně, nebo s automatickým vyhledáváním, které lze po té uložit i do paměti (až 40míst). Automaticky se rovněž zobrazuje vysílání stereo či mono. Ladění stanic probíhá rychle a bez potíží. Rádio navíc pomocí funkce RDS umožňuje vyhledávání programu dle výběru od aktuálního dění, přes církevní vysílání, sport, až po vzdělávání, zpravodajství a žánry hudby… celkem tak ve 29 kategoriích. Užitečné by zde mohlo být ještě vyobrazení citlivosti signálu u přijímaných stanic.

   DAB rádio:

Jde o možnost poslechu rádia v digitální – CD kvalitě. V současnosti jsem neměl možnost příjmu ani kvalitu poslechu odzkoušet, protože anténa žel není součástí příslušenství a novou jsem dosud nekoupil. Nevím tedy ani, zda vůbec a jak kvalitní je příjem v mé lokalitě. Stanice lze ukládat do paměti společné i pro FM a dle potřeby vyvolat pak zvolením přiděleného čísla (1–40).
Další užitečné informace pro zájemce DAB doporučuji na www.digitalradiodab.cz.

Internetové rádio služby:

Pokud se Vám podaří prokousat angličtinou a ne všem a vždy srozumitelnými zkratkami a odbornými pojmy (SSID, iOS, Wi-Fi, TuneIn, Direct…) můžete po prvotním nutném nastavení poslouchat oproti běžnému rádiu, rádia po internetu z celého světa, dle výběru země, názvu či žánru, případně dle vlastního zadání stanice, místního jazyka apod. Poslech internetových rádií zde má zastoupení na serveru TuneIn, ze síťových již placených služeb trojice Deezer, Spotify a Tidal.
Displej je schopen přitom velmi precizně zobrazit vše včetně kvality datového toku. Bylo by ovšem velmi užitečné aby i internetová radia byla možno dle svého výběru nějak uložit, obzvláště když představují tak široký balík stovek stanic. To je umožněno dvěma jednoduchými kroky, kterými potvrdíte (tlačítkem OK na zvolené stanici) uložení do určené žel jen jediné složky – „My Presets“ (moje předvolba / můj výběr), ze které je můžete dle potřeby vyvolat nebo později smazat. Současně se zobrazuje i počet takto již uložených stanic.
Třešničkou na dortu by ovšem byla příjemná podívaná na právě aktuální čas, který sice je do přístroje vložen včetně data, ovšem má své využití pouze u budíku apod.
Milovníkům Hi-Fi, streamovací služba Tidal v současnosti nabízí možnost poslechu hudby v MQA kvalitě, kterou přístroj také disponuje. K tomu potřebujete jen Tidal Hi-Fi účet, přes který už stačí jen v sekci „What´s New“ vybrat sekci „Masters.“ Více si o rozšíření služby přečtěte na stránkách Tidal a prohledněte si neustále se rozrůstající seznam alb, která se v MQA postupně uvolňují.

Moderní přenosové technologie a další možnosti využití:

   Chromecast:

S touto technologií lze streamovat libovolnou hudbu z vašeho smartphonu, notebooku nebo PC. Můžete tak přehrávat z iPhone, iPad, Android telefonu nebo tabletu své oblíbené skladby pomocí podporující aplikace Chromecast.

   FloreConnect:

Jde o bezdrátové multi-pokojové audio, které sdílí zvuk ze sítě a externích audio vstupních zdrojů mezi kompatibilními komponenty. Můžete tak využít multi-pokojové přehrávání LP desek, CD disků, síťových hudebních služeb a dalších, s podporovanými komponenty a systémy reproduktorů.

   Podpora AirPlay:

Umožňuje streamovat zvuk přímo z Vašeho mobilu nebo PC iTunes knihovny, Apple Music a dalších populárních aplikací na iPad, iPhone a iPod touch.

   DTS Play-Fi multi-pokojové audio:

DTS Play-Fi má umožnit vychutnat si vysoce kvalitní hudbu z připojených online služeb, jako jsou Amazon Music (dostupnost služby závisí na regionu), síťové mediální servery a knihovna zařízení přes Wi-Fi na libovolný počet kompatibilních produktů, pomocí aplikace Onkyo Music Control, dostupné pro iPad, iPhone a Android telefony/tablety. DTS Play-Fi automaticky synchronizuje hudbu v každé místnosti v celém domě.
Každý člen vaší rodiny může používat svůj vlastní smartphone nebo tablet, aby mohl poslouchat vlastní hudbu ve svém pokoji nebo skupinách ve vaší domácnosti. DTS PlayFi vám tak umožní snadno sestavit komplexní ekosystém, který uspokojuje prakticky jakoukoli potřebu.

   Bluetooth:

Díky technologii Bluetooth můžete snadno streamovat prakticky jakýkoli přehrávaný zvuk na vašem osobním přístroji.

   Onkyo Controller pro Multi-pokojový management:

Onkyo Controller podporuje ovládání multi-pokojového systému, výběr a distribuci streamingových služeb a mnohem více, v jednom rozhraní pro zařízení iPhone/iPad a zařízení Android.

   Plug-and-Play:

Je v podstatě možnost využití vaši domácí sítě propojené s HDD serverem, ze kterého můžete pomocí domácí sítě přehrávat ve vysoké kvalitě na hi-fi systému vše co máte v disku uloženo.

   Podporované formáty a Hi-Res Audio:

Vedle běžných formátů MP3, WMA, AAC do 320 kbps a VBR lze s DAC – AK4490 podporujícím i MQA (Master Quality Authenticated) a Direct DSD 2,8/5,6/11.2 MHz, přehrát i FLAC, WAV, AIFF a Apple Lossiess až 192 kHz/24 bitů. LPCM až 48kHz/16bit

Shrnutí výbavy:

Souhrnem a jednoduše lze říci, že použité technologie Play Quenue, Chromecast, AirPlay, Bluetooth a DTS Play-Fi apod. vám pomohou přenášet zvuk z jiných či na jiná zařízení. Tyto moderní vychytávky spolupracují s dalším zařízením např. mobilem, tabletem, PC apod. po vaši internetové síti nebo i vzduchem aniž by byla mikrověž s nimi vždy přímo fyzicky propojena. Po seznámení a nastudování těchto technicko-pokročilých jazykolamů se dovíte, že díky tomu můžete poslouchat hudbu v Onkyu i když ji máte uloženou na Vašem PC, NAS či mobilu. Ovšem lze to i obráceně.
Určitou možností je např. dokoupení speciálního reproboxu u Onkya, na němž můžete v jiné místnosti pomocí technologie FloreConnect poslouchat hudbu bezdrátově v HiRes – tedy lepší než CD kvalitě tak jak ji přehráváte na mikrověži, aniž použijete intern. síť a to všude kde externí reproboxy rozmístíte.
Kutilům, kteří již lecos s elektronikou zkusili bych však poradil, než investovat do zmíněného jednoho externího reproboxu vypadajícího jako skvělá vychytávka, která v současnosti zarazí svou přibližně 8 000,- cenou v českých korunách, aby si raději do vedlejší místnosti co nejkratší cestou natáhli kus poctivého drátu a napojili neméně kvalitní další vlastní repro. Zesilovač našeho 775 Onkya je tak výkonný, že pohodově utáhne i dva páry beden s rezervou. Můžete také zapojit v jedné místnosti dokonce kombinaci dvou párů reproboxů současně pro lepší zvukový vjem a dle potřeby pouštět kombinaci vícepolohovým přepínačem i do vedlejší místnosti na další pár, tak aby vždy šly dva zvolené páry. U mě v pracovně, jeden pár ARS 9206–10 Tesla 4Ω/15W (60W zvuk) a opět tytéž Tesla + Grudig Box 860 – 4Ω/70W v obývacím pokoji. Žel není tím možnost ovládat hlasitost v každé místnosti zvlášť dle potřeby, jak je pro to dvěma oddělenými vstupy vybaven např. Marantz M611, ovšem díky silnějšímu zesilovači lze zvládnout alespoň něco.
Na jinak velmi bohaté možnosti výbavy i přehrávaných souborů, mi schází užitečný nástroj Riping pro možnost záznamu. Ač mikrověž testuji třetí měsíc, nebyl jsem sto, fyzicky odzkoušet celou vybavenost a nebudu asi jediný kdo ani vše z bohaté nabídky nevyužije.
To co mi však u Onkya přes množství dodávaných i obdobně vybavených výrobků dlouhá léta na našem trhu chybí, je absence češtiny. Abgreidovat jazyk by jistě nejednoho uživatele potěšilo, obzvláště když již přístroj disponuje tak bohatou výbavou a množstvím funkcí.
Proto absenci češtiny uvádím také jako jeden z dalších bodů nedostatků.

Obsluha přístroje

Zapínání přístroje je zcela standardní jak na předním panelu tak DO. Nemělo by Vás překvapit, že přístroj po zapnutí lze slyšet zhruba až po uplynutí 7 sekund. To je čas, který potřebuje k náběhu a načtení základních dat. Dle kapacity připojeného disku, který chcete provozovat se, ovšem načítání může podstatně protáhnout (Pozor, jen FAT 16/32). Obslužnost, přepínání či volba jednotlivých položek je velmi intuitivní a neměla by nikomu činit potíže, jak pokud jde o ovládání z předního panelu, tak z DO. Vysouvání CD mechaniky jak jsem již uvedl, je možno pouze tlačítkem na předním panelu, kde lze ovládat ovšem zcela všechny potřebné funkce i bez DO, jen s menšími nuancemi. To mi osobně velmi vyhovuje. Nejen mohu plně přístroj ovládat, pokud by došlo na možnou poruchu ovladače, ale také protože umístěním mikrověže v pracovně, ji mám neustále po ruce a mohu ji pohodlně ze stolu ovládat, aniž bych musel stále sahat po ovládači.
Vše pro obsluhu přístroje je snadno a přehledně přístupné. Přední displej na svou skutečnou velikost 4×6,5cm v proskleném větším panelu a množství poskytovaných informací je precizně čitelný a navíc s možností danou intenzitu regulovat, což oceníte za jasného dne i při úplné tmě. Další možností regulace je vypnutí přisvětlení velkého točítka hlasitosti. Na barevně přehledném displeji kromě log stanic a přebalu alb, lze vidět až pět možných řádků složek, souborů či jiných potřebných sdělení, mezi nimiž můžete rolovat a dle potřeby přepínat malým Entrovým tlačítkem či JOG točítkem v jednom, které je součástí předního panelu, čímž se přesně, rychle a v citelně znatelných krocích, manipulace úžasně usnadňuje i zpříjemňuje. Na displeji tak pohodlně vidíte všechny potřebné i přepínané funkce včetně dalších informací, což činí obsluhu přístroje velmi snadnou a pohodovou. Vzhledem k jednoduchosti a současně přehlednosti ovládání i tak výbavou bohatého přístroje je tím obslužnost úžasnou devizou celého zařízení a získává proto u mě nejvyšší ocenění.
Jediný nedostatek ovládáni v přístupu na konkrétní položky menu přes DO, pokládám spíš za konstrukční mínus u dálky, která má na vše pouze jeden společný kolébkový přepínač.

Zvuk

Hned na počátku jsem porovnával zvukově CS-N575 mezi CS-N775. Přestože 775 byla slyšitelně lepší, rozhodl jsem se důkladněji na ni zaměřit, protože mi k úplně spokojenosti jaksi stále něco poslechově chybělo. Je sice pravdou, že mám poněkud přísnější kriteria, pokud jde o zvuk, obzvláště když mám před sebou přístroj již za bezmála 20 000,- Kč, ovšem oproti 575 verzi jde o cenový skok téměř 8 000,- Kč.
Po pravdě tedy u lepšího zesilovače a k tomu neméně preferovaného vylepšení třístupňového posunu navozujícího analogovější poslech, navíc vychvalovaného D/A převodníku AK4490 (768 kHz/32-bit) jsem očekával větší zvukové překvapení a poněkud zřetelnější zvukový rozdíl oproti 575 verzi. Pak jsem si ovšem uvědomil, že cena je včetně reproduktorů, které mají být optimálně laděny k co nejlepšímu podání přístroje a jsou vskutku lepší než u 575 verze. Ty si v současnosti ONKYO cení asi na 5000,- Kč. Tak samotný komponent minisystému vychází již kolem 14 500,- Kč a zde asi nelze uplatnit až tak přísná kriteria i když v jistém ohledu – proč ne? Na adresu zmíněných reproboxů ovšem musím říci, že jsem byl i tak mile překvapen věrným podáním zvuku a obzvláště i basů na jejich velikost. To se Onkyu opravdu povedlo (výjimečně bez repra, je věž také k sehnání pod označením CR-N775D).
Vskutku výrazně a přesto příjemně znělý, dynamický a čistý zvuk zcela zaplní poslechový prostor o velikosti 20m čtverečních bez jakýchkoli potíží i při své mikro velikosti přístroje. Pokud ovšem jde nejen o čistotu, dynamicky znělý, příjemně prokreslený a detailní zvuk v podání jednotlivých nástrojů, ale i lepší průzračnost a plnější podání, pak již i s tak dobrými reproboxy ono zvukové vykreslení již postrádám. A to bylo impulsem, který mě přiměl k srovnávaní a následně i výměně stávajících reproboxů. Až jsem připojil své další dva kvalitní 4Ω větší, ač rozdílné páry (dvoupásmové – Tesla / třípásmové – Grundig), došel jsem závěru, že zvuk se dá ještě slyšitelněji posunout o jednu příčku výš. Vše znělo plněji lépe, a prokresleně průzračněji, jakoby s větším a hutnějším důrazem na detail i bohatost sytosti co do celého spektra podání. Krásně lehce a hutně znělé nástroje v celé své šíři, také i jednotlivě, slyšíte průzračně čistě, aniž by kterýkoli nástroj trpěl jakýmkoli nedostatkem svého barevného podání. Zvuk byl tedy jednoduše v celé šíři preciznější. Více kultivovanějšího podání o plastičnosti či větší prostorové hloubce podání nemluvě se ovšem u tohoto digitálu nedočkáte. Bylo by třeba jít podstatně do výrazně vyšší cenové skupiny. Kvalitnější sluchátkový výstup by také přístroj posunul ještě výš. Výsledné zvukové podání s vlastními reproboxy je ovšem k velikosti minivěže a dané ceně výborné.
Pokud budete poslouchat běžná internetová rádia nebo své oblíbené komprimované MP3 ze svého USB, tak již dle svých zkušeností z minula, budete příjemně překvapeni novým a výrazně lepším podáním oproti dosud známému zvuku, na který jste byli zvyklí. Digitálně analogový převodník tu s třístupňovým zesilovačem odvádí svou práci skutečně velmi dobře a to je slyšitelné, i když hlasitost jakkoli měníte, obzvláště však, pokud zvukovou kvalitu posunujete u zdrojových nahrávek stále nahoru. Tedy jak u CD a podobně vydařených souborů, které můžete využívat i z připojených disků, tak internetového rádia vysílajícího s vyšším bitrate nebo již za zpoplatnění na Spotify, Tidal nebo Dezer, ve vyšších datových tocích. Ti, kteří již mají zkušenost s internetovým poslechem radia např. na běžném PC (s integrovaným zvukovým čipem), přes notebook nebo i klasický mobil, byť zesíleným běžným zesilovačem, ovšem zjistí, že Onkyo s tím svým – patentovaným v kombinaci s D/A převodníkem od zmíněného Asahi Kasei (AK 4490) je ještě jiné kafe, znatelně slyšitelné. Zřetelně tak slyšíte jak i kterému studiu, té či oné vysílací internetové stanice, se podařilo mixovací kuchařskou alchymií upravit signál do lepší či slabší poslouchatelné varianty. Zde by nebyl na škodu nějaký ten filtr, ještě pro lepší zvukové podání. Naštěstí je z čeho u stanic vybírat. Pokud ovšem už zvolíte téměř CD kvalitu nebo jdete obzvláště do Hi-Res, jde o další slyšitelný posun. Jedná se skutečně o velmi vydařený zvuk, za který se i náročnější uživatel nemusí stydět a může si zvuk vychutnat jak co do čistoty, tak krásně výrazné, dynamické průzračnosti i nuancí. To platí jak o čisté průzračnosti výšek, tak krásných středech a právě tak výrazně znělých hutných basech. Vše co také seženete i za nemalé peníze v 24bit verzi, je zvukově na velmi vysoké úrovni, viz např: www.24bit96.com
V každém případě poslech jak běžných MP3, tak průměrných toků internetových rádií vůbec není špatný a zní rozhodně podstatně lépe, než jsme dosud z běžně dostupných zařízení byli zvyklí. Pokud jde však o CD kvalitu a vyšší toky internet. radií, nemluvě o Hi-Res souborech, tak budete velmi příjemně překvapeni. Původně jsem chtěl zvuk ohodnotit na 7,7 až 8 bodů.
Po výměně reproboxů za zvuk tím uděluji 8,7 bodů z deseti možných. A to si troufám tvrdit, že mnozí by ho ohodnotili na 9 i více. Někteří navíc uvítají možnost připojení i kvalitního aktivního subwooferu a tak ještě podtržení zvukového vjemu.

Celkové hodnocení:

Klady:

  • Výborné konstrukční provedení včetně přítomnosti CD mechaniky
  • Výborná výbava včetně přípravy na budoucnost i v rozšíření DAB+ vysílání
  • Vynikající komfort obsluhy včetně pohodlného a krásně čitelného panelu přístroje
  • Velmi dobrý až výborný zvuk včetně možnosti připojení subwooferu
  • Velmi dobrý poměr ceny k výbavě a provedení přístroje s možností koupě i bez reproboxů

Zápory a nedostatky:

  • Konstrukční absence vstupu AUX, jednotlivých položek menu DO, příslušenství DAB antény
  • Absence češtiny a znaků diakritiky
  • Pouze jediná složka k ukládání internet. rádií bez další možnosti rozlišení.
  • Nemožnost ripingu, standardní sluchátkový výstup
  • Nezobrazuje hodiny – aktuální čas
  • Absence ovládání mechaniky na DO

Závěr:

Jedná se ve své cenové třídě o velmi vydařený přístroj nejen svým zpracováním, ale i výbavou a zvukem. Pokud jde o nedostatky, jedná se až na výjimky povětšině o menší až podružné detaily. Daleko podstatnější je, že jinak i zvukově vydařený minisystém ač v současnosti většinou seženete jako komplet i s přibalenými reproboxy, lze sehnat i v lacinější verzi (bez repra) a tak ušetřit podstatnou část rozpočtu (¼ ceny).
Pokud jste tedy vlastníky již kvalitních reproboxů, můžete své finance zúročit a využít tak pro ozvučení i vlastní reprosestavu, případně stávající kombinovat nebo využít i do vedlejší místnosti. Obzvláště bohatě vybavený přístroj včetně možnosti přehrávaných formátů uspokojí i náročnější uživatele, právě tak jako i méně technicky zdatné, kteří by mohli mít obavy ze složitosti.
Svým uspořádáním, jednoduchosti ovládání a přehledně širokým displejem, na němž se zobrazuje krásně čitelně vše podstatné, nadchne každého kdo právě po něčem, tak srozumitelně přívětivém touží, aniž by nutně musel pro pohodlné zobrazení zapínat mobil, obrazovku TV nebo další zařízení. Široké možnosti výbavy, praktického využití i do budoucna, činí z Onkya CS-N775D / CR-N775D na své malé rozměry vážného rivala podobných mini a mikrosystému ve své třídě. Jistou výhodou je, že zařízení lze také softwarově aktualizovat.

Mé hodnocení je pouze z pohledu jen o něco náročnějšího spotřebitele, nikoli však odborníka a fajnšmekrového hifisty. Pokud jde o volbu přístroje, musím říci, že jsem se pro něj rozhodl až po uváženém a delším výběru včetně porovnatelných poslechů a po víc jak dvouměsíčním testování jsem stále velmi spokojen.

Příjemný poslech Vám přeje Zdeněk

10 KOMENTÁŘE

  1. Vďaka za recenziu .
    Menované Onkyo tiež vlastním, kúpil som samostatne bez repro.
    Tie mám Q acoustics 3020. Spočiatku som mal pochybnosti, či som nemal kúpiť aj s pôvodnými reproduktormi, ktoré sú pre daný systém optimalizované , ale po Vašej recenzií neľutujem . Q acoustics 3020 hrajú čisto , pre chýbajúce výraznejšie basy som doplnil o subwoofer Audio pro addon csub., V tejto kombinacii je zvukový prednes skutočne veľmi dobrý , pre moje nároky a finančné možnosti vyborný . Tiež som kupoval až po dlhšom zvažovaní, prebral som postupne všetky eventuality aj samostatné integrované zosilňovače . Vzhľadom na cenu, široké možnosti prehrávania – Spotify, netradio, usb, zo serveru, CD a zvukovú kvalitu s možnosťou prehrávania highres vrátane mqa , dsd až do 11,2 je to v danej cenovej kategórii asi v súčasnosti najlepšia voľba .
    Za mínus považujem občasné “ zamrznutie” a výrazne spomalenie až nemožnosť ovládania pri hraní zo serveru cez wifi , kedy treba systém resetovať . Sporadicky taktiež nenaviaže spojenie s aplikáciou v iPade , vtedy však použijem DO. Predpokladám , že popísané ťažkosti odstráni nasledujúca aktualizácia firmwaru, doteraz sa tak stalo už 2x.
    Aplikácia Onkyo Controller v iPade umožňuje prehľadnejšie ovládanie ako cez DO, ako som spomínal občas je problém s komunikáciou.
    Ak by som mal hodnotiť od 0 do 10 , tak zvuk 9,5 , ovládanie 8, kvalita spracovania 10
    Hudbu počúvam výlučne blues a bluesrock, v kombinácii s repro Q acoustics 3020 a subw je na tento žáner kvalita viac ako dobrá .

  2. Rád by som doplnil. V čase , keď som Onkyo nr775d kupoval, nebol ešte k dispozícii ako set s firemnými reproduktormi, je veľmi pravdepodobné, že by som teraz ich teraz vlastnil. Bohužiaľ , nemal som možnosť ich počuť , takže nehodnotim ale papierovo vyzerajú dobre a ak majú lepšie podanie basov, tak by som si subw ani neobstarával.
    Na prístroji som mal možnosť aj počúvať ukážky klasickej hudby z testovacieho CD a dojem bol vynikajúci. Bol som prekvapený čistotou zvuku aj jednotlivých sólových nástrojov , dovolím si tvrdiť , že by uspokojil aj náročnejších audifilov. Vzhľadom na výbornú reprodukciu a pôžitok som sa po dlhom čase vrátil k občasnému posluchu aj klasickej vážnej hudby.
    Udávané 10% THD platí asi len pri maximálnom výkone, ktorý aj tak nikto nikdy nepoužije . Výkon zosilňovača bohato stačí na ozvučenie bežnej obývačky a to s veľkou rezervou. Pri stupnici hlasitosti 50, neprekračujem takmer nikdy 10, aj to len keď som sám doma a predpokladám, že susedia sú tiež preč . Skreslenie som sluchovo nezistil ani pri pokusných vyšších hlasitostiach.

  3. uvažujem nad kúpou ONKYO CR-N775D, ale plánujem kúpiť samostatné regálove repro. Počúvam skôr rock, metal . . .
    uvažujem nad: KLIPSCH RP-160M, HECO ELEMENTA 300 alebo MAGNAT QUANTUM 753
    čo by ste z toho môjho výberu odporúčali? Poprípade privítam aj iný návrh v tejto cenovej relácií.
    Vopred ďakujem!!!

    • Hezký den pane Dušane.
      Protože se mi opakovaně nezobrazila odeslaná odpověď 22,6.2018, rozhodl jsem se vložit znovu zjednodušenou verzi původního řešení až nyní po určité pauze. Myslel jsem původně, že odpověď vyžaduje nějaký čas na zobrazení a zpracování, ale když jsem vložil nyní 29.6.18 znovu novu, tak mi na mém PC vyskočila i ta původní. Jsou mi to ale věci 🙂 Takže odpověď je zobrazena v příspěvku ve dvojím vydání s tím, že se liší v doporučených nejdražších reprosestavách – Dali (sloupy) a Xavian (regálovky), které jsou oboje vynikající.

    • Dobrý den, Dušane,
      ze všech jmenovaných reproduktorů bude nejvhodnější volbou určitě Klipsch RP-160M, který je na takové žánry jako rock a metal jako dělaný.
      Jeho ostřejší/agresivnější přednes vyhovuje zejména starším skladbám, kde ta dynamka zkrátka chybí a třeba i na zvukově lepších reproduktorech nehraje příliš dobře. Je dobré také zmínit, že RP-160M mají vysokou citlivost, což je jedině dobře pro tak malý mikrosystém jako je CR-N775D. Tím budou reproduktory snáze vybuditelné a přednes bude dynamičtější.

      S pozdravem
      Jakub Schüller

  4. Opravdu slušná recenze,
    pomohlo mi i další vyjádření uživatelů. Také ve Stereo-Video 5/2018 vyšel odborný TEST, ale tento je daleko podrobnější – oceňuji i osobní zkušenosti a upřímné sdělení nedostatků. Zatím jsem se nerozhodl a zvažuji něco ještě kvalitnějšího, jen nevím pokud jde o zvuk zda slyšitelný rozdíl jsem s chopen v dané výbavě sehnat do 30 000,-. No ještě uvidíme.

  5. Hezký den pane Dušane,
    Váš dotaz si dovolím rozdělit do tří kategorií.
    1) Klipsch, který uvádíte bych bral v úvahu pokud používáte další velmi kvalitní audio komponenty nebo o nich uvažujete do budoucna. Pokud Vás ovšem netlačí místo jako je tomu u mě a jste ochoten jak vidím jít do podstatně vyšší zvukové kvality, raději bych šel už do sloupu (např. třípásmové DALI s širokopásmovým výškačem a cenou kolem 43 000,-), kde můžeme již mluvit o vysoké zvukové HIFI úrovni. Kvalitní repro-základ se nikdy neztratí a dobré bedny zanamenají dobrý základ za předpokladu, že budete používat úměrně i další kvalitní komponenty.
    2)Heco a Quantum jsou kvalitou velmi podobné a k našemu Onkyu zcela vyhovující. Osobně bych volil z těchto dvou, lacinější Quantum 753, protože i recenze jsou velmi slušné a zcela uspokojí všechny nároky kladené na uvažované zařízení.
    3) Před koupi zmíněných reprobeden bych osobně od známých či jinde cokoli odzkoušel připojit aby jsem si vytvořil určitou zvukovou představu. Nejlépe přímým a opakovaným poslechem beden vedle sebe. Pokud jste ochoten oželet nějakou korunu, lze někdy vybrat i v blízkosti bydliště z inzerce slušné použité repro za velmi příznivý peníz, které lze po domluvě vrátit nebo ponechat jako rezervu do další místnosti než koupíte lepší za výrazně dražší peníz. Také dnes existují s prodejem elektroniky i poslechová studia, jako např. zde u Luxusní elektroniky, kde Vám po domluvě mohou na zmíněné věži i různé bedny na místě odzkoušet. Dle spokojenosti se pak rozhodnete.

    Děkuji za Váš zájem i ocenění recenze, které jistě i od pana Jozefa potěšily a příjemný poslech i Vám přeje Zdeněk

  6. Hezký den pane Dušane,
    dovolím si rozdělit Váš dotaz do dvou kategorií.
    1) Všechny uváděné rebrobedny budou hrát výborně. Klipsch pro Vámi uváděný hudební žánr je doporučován i jinými odborníky. Pokud jde o další tipy např. uváděný Magnát, ten uspokojí i širší žánrový poslech. Lze však doporučit i skvělý Xavian Joy (asi 20 000,-Kč), protože dobré repro je dobrý základ, který jako investice do budoucna se neztratí a má svůj význam obzvláště pokud hodláte používat či již používáte i jiné kvalitní audio komponenty. Jde však jít i jinou cestou.
    2) Další možnost je od známých a přátel půjčit co mají k dispozici, nebo přes inzertní nabídky v blízkosti Vašeho bydliště odzkoušet, co jiní nabízí k prodeji a po domluvě i vrátit. Zkušenost s poslechem a utvořením uspokojující představy co do výběru repro ovšem můžete dosáhnout mnohem pohodlněji, pomocí poslechového studia např. i zde u Luxusní elektroniky, kde Vám rádi vyjdou po domluvě také vstříc.

    Příjemný poslech i Vám přeje Zdeněk

  7. Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či je možné cez Bluetooth pripojiť bezdrôtové sluchátka (napr. Sennheiser PXC 550), alebo treba použiť Bluetooth transmitter. Vďaka. PH

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno