Hrdě vám můžeme oznámit, že v našem studiu ve Zlíně jsou teď k vidění hned dva nejvyšší modely integrovaných zesilovačů společnosti Yamaha. Konkrétně se jedná o modely A-S2200 a A-S3200

A protože tu stále máme ještě jeden kousek naší oblíbené A-S2100, nedalo nám to a museli jsme si je porovnat. Přeci jenom se na sklonku svého života 2100ka prodávala za 62 990,- Kč, přičemž nová 2200ka vystartovala s cenovkou 86 990,- Kč, což se nám zdálo jako hodně odvážné. Ale předsudky stranou a raději se pojďme na to mrknout.

Na první, druhý ani třetí pohled se nezdá, že by výrobce jakkoliv radikálně zesilovač změnil. Zadní strana je stále „poseta“ stejným počtem vstupů včetně luxusně vypadajících repro terminálů, které jsou pro Yamahu tak typické. Pohledem na přední stranu, kromě jíného názvu, zjistíte, že A-S2200 dostala nové leštěné nožičky a ovládání hlasitosti má graficky znázorněný stupeň hlasitosti.

Přední panel zesilovačů A-S2100 a A-S2200

Zatím si asi říkáte nic moc, že? Tím hlavním je totiž to, co se skrývá uvnitř. Jakmile sejmete horní kryt, vaše srdce zaplesá, protože vám okamžitě dojde, že jste si koupili naprosto jiný stroj.

Vnitřní ústroji Yamaha A-S2100 a A-S2200

No dobře, ale co zvuk? Pár kondíků umí předělat přeci každý, ne? Od toho tu jsme my, abychom to vyzkoušeli. 😉

Na čem se testovalo…

Vzali jsme náš oblíbený Lumin T2, který se řadí na špici všech síťových přehrávačů a poslali z něj signál do obou zesilovačů symetrickými kabely Cardas Crosslink.

O reprodukci se staraly sloupové reproduktory Focal Aria 948, opět zapojené reprokabely Cardas Crosslink.

Samotné komponenty pak byly zapojeny do el. sítě napájecími kabely AudioQuest NRG-Z3 a do filtrace Niagara 1000

A výsledek?

Vše bych mohl krásně shrnout do jedné věty „není to revoluce, ale velká evoluce…“

Už při prvním přepnutí z jednoho zesilovače na druhý bylo patrné, že se inženýři z Yamahy opravdu činili a nejedná se tedy o žádný obyčejný facelift.

  • Celková scenérie se rázem otevřela, veškeré nástroje jakoby se rázem namnožily a byly více kolem nás
  • Některé horší nahrávky, které měly špatnou lokalizaci a které na A-S2100 působily jako změť hluku, byly najednou poslouchatelnější díky lepší separaci
  • Živé basové nástroje byly více pod kontrolou a byly hezky zakončeny
  • Yamaha A-S2200 měla i při nižší hlasitosti slyšitelně lepší dynamiku
  • Veškeré nástroje byly stále velice detailní, ale byly uhlazenější, nesnažily se vám za každou cenu vnutit

Yamaha A-S2200 má opět rozhodně co nabídnout. Na mě celkově zapůsobila lepším dojmem. Je to takový starší bratr, který nám zase o něco povyrostl a zmoudřel.

Pro ty z Vás, co se chtějí o kvalitách zesilovače Yamaha A-S2200 přesvědčit, můžete se zastavit. Rádi Vás ve Zlíně uvidíme. 😉

🏤 Na Slanici 444, Zlín 763 02
📞 + 420 721 123 123

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno